Formandens beretning
2024
Det er ingen hemmelighed, at 2023 blev et mildest talt turbulent år for Venstre.
I skyggen af regeringsdannelsen i december 2022 gik vi ind i 2023 med et behov for at forklare, hvorfor Venstre var gået i regering med Socialdemokraterne og Moderaterne, og hvilke politiske resultater, vi forventede, der ville komme ud af regeringssamarbejdet.
Men før vi for alvor fik taget hul på det tema, blev vores formand syg og langtidssygemeldt med stress. Det kom som et chok for os alle, og det satte sit præg på vores organisation – uagtet, at Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose sprang til og vikarierede på glimrende vis.
Som noget af det første drog Troels og Stephanie rundt i landet, og for fulde huse forklarede de baggrunden for beslutningen om, at Venstre var gået i regering. Med afsæt i det regeringsgrundlag, der var forhandlet, gjorde de det klart, at vi aldrig var kommet i nærheden af lige så ambitiøst et reformprogram, som det der lå på bordet, hvis der havde været tale om en hvilken som helst anden regeringskonstellation.
Her et år efter kan vi konstatere, at en lang række af de planlagte reformer er gennemført eller i fuld gang med at blive det:
- Arbejdsudbuddet er hævet med 29.000
- Historisk stor investeringsramme til forsvaret
- Frisættelse af folkeskolen.
- Reform af uddannelsessystemet
- En SU-reform
- Skattereform med de største personskattelettelser i mere end 10 år.
- Massive investeringer i sundhedsvæsenet – herunder psykiatrien.
Alt sammen solide Venstre aftryk.
Troels og Stephanies indsats kan ikke roses nok i en situation, hvor formanden var sygemeldt. Også det understregede Jakob Ellemann-Jensen, da han efter sommerferien vendte tilbage efter sin sygemelding.
Med Jakobs tilbagekomst som forsvarsminister vendte Stephanie tilbage til Region Syd, og Troels gik fra forsvarsminister tilbage til Økonomiministeriet.
Men efter efterårsferien valgte Jakob så endegyldigt at sige stop. Med Jakobs egne ord stod hans ’person i vejen for, at Venstre kunne komme fremad’.
På landsmødet i november fik vores parti så ny formand i Troels Lund Poulsen – og i direkte forlængelse af det, flyttede Troels permanent til Forsvarsministeriet, mens Stephanie Lose sagde farvel til Region Syddanmark og satte sig i stolen i Økonomiministeriet.
Det har med andre ord igen været et udfordrende år. Og det er næsten ikke til at forstå, at der kan være sket så meget på så kort tid – det være sig politisk, såvel som organisatorisk.
For mange har det været et svært år. Vi har skullet forsvare og forklare Venstres position og de ting, der er sket. Og det er ikke alle dage, der har været lige nemme.
Nu blæser nye vinde. Om få måneder skal vi til EP-valg, og efter det venter et KV/RV i november 2025 samt et folketingsvalg, der skal afholdes senest 1. november 2026.
Jeg vil her komme med et par eksempler på gennemført Venstre-politik:
Vi lever endelig op til vores NATO-forpligtelser:
I Venstre har vi i mange år råbt højt om behovet for at øge investeringerne i vores fælles forsvar. For i Danmark har vi desværre tidligere langt fra levet op til vores NATO-forpligtelse om at investere 2 pct. af vores BNP i forsvaret. Det har været en mærkesag for Venstre, at vi skulle leve op til vores NATO-forpligtelse på 2 pct. Og nu er det endelig lykkedes at få politisk flertal for markant øgede investeringer i vores forsvar. Det er det rigtige og nødvendige at gøre. Med Ruslands angrebskrig og Ukraines brave frihedskamp er der mere end noget andet brug for det internationale udsyn, som Venstre altid har bidraget med. Vi skal tage ansvar for verden omkring os og for vores fælles sikkerhed.Frisættelse af folkeskolen og ældreområdet
Vores folkeskoler har i mange år manglet frihed og selvbestemmelse. Folkeskolereformen fra 2013 har desværre medført en ærgerlig udvikling. Elevernes resultater er ikke blevet forbedret, og lærerne har oplevet flere bånd på deres selvbestemmelse over undervisningen. Venstre har i mange år arbejdet for at give mere frihed til folkeskolerne, for at kunne give de enkelte skoler og lærere mere selvbestemmelse. Det gør vi nu noget ved med en ambitiøs frisættelsesreform. Skoler og lærere får nu mere frihed, og børnene mere målrettede skoledage.Med et nyt og ambitiøst udspil til en frisættelse af ældreplejen vil Venstre være med til at skabe en mere værdig ældrepleje med mere frihed til de enkelte ældre og mere tillid til medarbejderne. Målet er at styrke ældreplejen og give større medbestemmelse til de ældre medborgere. Og så skal vi i højere grad møde medarbejderne med tillid til deres faglighed i stedet for kontrol. Vi udvider det frie valg, så de ældre får ret til selv at vælge leverandører til genoptræning og rehabilitering efter serviceloven. Og det skal gøres nemmere at oprette friplejehjem i landets kommuner. Fremover vil de ældre, som er visiteret til hjemmepleje, desuden i højere grad selv skal kunne vælge, hvad de gerne vil bruge den visiterede tid til. Det skal ske med udgangspunkt i den ældres behov og medarbejderens faglige vurdering, så der kan tages et opgør med minuttyranniet. Fokus på den ældre frem for systemet.
”Det skal kunne betale sig at arbejde” – skattelettelser for danskere i arbejde
Det er på ingen måde nyt, at vi i Venstre mener ”det skal kunne betale sig at arbejde”. Det er kun ret og rimeligt at belønne dem, der gør en ekstra indsats. Og vi mener, at de arbejdende danskere fortjener at beholde flere af deres egne penge. For pengene har det bedst i danskernes egne lommer. Venstre er lykkedes med at sikre den største personskattelettelse i mere end ti år. Det betyder skattelettelser til 3,3 mio. danskere i arbejde. Og særligt enlige forsørgere i arbejde får flere penge på lommen. Den tidligere røde regering hævede skatter og afgifter med mere end 10 mia. kr. Med Venstre i regering er der både plads til velfærd og skattelettelser.Kontanthjælpsreform
Med en ny og mere rimelig kontanthjælpsaftale sikrer vi også gennem lavere ydelser, at det altid skal kunne betale sig at arbejde. Samtidig har vi fået indført en 37-timers arbejdspligt, der sikrer at alle, der kan, kommer til at gøre en indsats for deres ydelse. Det er kun ret og rimeligt.Bedre forhold for virksomhederne – fokus på iværksættere og familieejede virksomheder
Det er virksomhederne, der er grobunden under det danske velfærdssamfund. Uden stærke virksomheder er der ingen vækst og velstand. Det er derfor vigtigt altid at have fokus på at sikre gode og konkurrencedygtige forhold for vores virksomheder. I løbet af det seneste år har Venstre bl.a. sikret markant flere midler til indsatser for iværksætterne. Det skal bl.a. bidrage til lavere skatter. Og samtidig har Venstre et skarpt øje for at sikre gode vilkår for vores mange familieejede virksomheder, der er grundlaget for rigtig mange lokale arbejdspladser rundt i hele Danmark. Mens andre partier udskammer virksomhederne, har Venstre sikret, at vi kommer til at sænke generationsskifteskatten og generelt bedre og mere gennemskuelige vilkår, når virksomheder går i arv fra forældre til børn.Mangel på arbejdskraft i virksomheder og velfærd
I de sidste mange år har det væltet frem med historier om mangel på arbejdskraft. Virksomheder har måtte sige nej til ordrer, og servicen i velfærden har været udfordret af manglen på den nødvendige arbejdskraft. Med Venstre i regering bliver der nu taget ansvar for at gøre noget ved det. Venstre har sikret en ambitiøs reformregering. I alt for mange år har danske regeringer ikke formået at træffe ansvarlige reformbeslutninger, der gør samfundskagen større og Danmark rigere. Men nu har vi igen en regering, der tager ansvar for at gøre noget ved manglen på arbejdskraft.Regeringen har på bare ét år øget arbejdsudbuddet med 29.000 personer. Mere end 4 gange så meget som Venstre, VLAK og S-regeringerne leverede fra 2015-2022. Det gør Danmark rigere og friere.
Dertil har regeringen afsat et historisk højt beløb til at styrke vores erhvervsuddannelser, så flere unge får øjnene op for at blive faglært.
Markant løft af psykiatrien og sundhedsområdet
I alt for mange år har vi hørt om problemerne i vores psykiatri, men alligevel er det ikke lykkedes for forskellige politiske flertal at gøre noget ved det. Selvom udfordringerne har været kendte, er der aldrig blevet lavet det nødvendige løft af området. Nu er det endelig lykkedes at sikre et historisk og tiltrængt løft af psykiatrien. Der bliver blandt andet investeret i at styrke psykiatrien for børn og unge, den frivillige telefonlinje, Livslinjen, styrkes, og der bliver oprettet en akuttelefon til mennesker med akut brug for psykiatrisk hjælp. Samlet set er der tale om en massiv investering i psykiatrien på 3 mia. kr. i 2030. Det kommer udover markante investeringer på 5 mia. kr. årligt i sundhedsområdet. Der skal bl.a. laves en ny Kræftplan V, som skal videreudvikle og fremtidssikre kræftbehandlingen i Danmark. Flere og flere danskere overlever heldigvis den forfærdelige sygdom, men flere oplever senfølger. Derfor vil vi som en del af Kræftplanen styrke hele patientforløbet, så kræftoverlevere også hjælpes bedre tilbage til livet.Så er vi nået til den lokale fortælling.
Vi har i årets løb afholdt 7 bestyrelsesmøder, der er afholdt 4 Blåt Øst møder samt 4 HB møder.I maj deltog jeg i et weekend seminar på Egelund, som omhandlede kommunal valg, kampagner og strategier.
I starten af september havde vi planlagt en medlems cykeltur rundt i kommunen med efterfølgende frokost i Brøndby Havn. Cykelturen blev desværre ikke til noget pga. at Jan blev syg, men frokosten gik vi ikke glip af, og vi havde et par hyggelige timer.
Den 27. september var der planlagt et stort arrangement med Jacob Ellemann i Hvidovre Idrætscenter for Venstrefolk på Vestegnen. Desværre blev Jacob syg med halsonde og mistede stemmen, så det måtte vi desværre aflyse og flytte mødet frem til d. 25. oktober, hvor Jacob i mellemtiden desværre havde meddelt sin afgang fra Venstre og politik i det hele taget – så det har været rigtig meget op ad bakke i 2023.
D. 11. oktober blev der afholdt opstillingsmøde i Brøndbykredsen, hvor vi var så heldige at få valgt Ricki Vejsmose endnu engang.
D. 18-19 november var der landsmøde i Herning, hvor vi fik valgt Troels Lund Poulsen som ny formand for Venstre, og Stephanie Lose genvalgt som næstformand. De to arbejder rigtig godt sammen, og er forhåbentlig en gevinst for vores parti. Det var også på dette landsmøde, at vi fik vedtaget et sæt helt nye vedtægter, som det tog ca 4 timer om søndagen at få vedtaget. Aftenfestens musikalske underholdning blev leveret af ingen ringere end Søren Pind og Bertel Haarder, som gav den fuld gas – som i gamle dage.
Vi sluttede året af med vores traditionsrige julemedlemsmøde på SixPence d. 14. december. Det var som sædvanligt rigtig hyggeligt. De laver dejlig mad, men roder gevaldigt rundt i bestillingerne. Jeg tror vi til næste jul, skal finde et andet sted, men vi fik ønsket hinanden en god jul og sagde tak for året der gik, så alt var som det skulle være.
Hermed slutter min beretning, og jeg vil nu overgive den til generalforsamlingens behandling.